O nas

PO ZARJA Šoštanj šteje več kot 100 članov, seveda je aktivnih nekaj manj. Godba je bila ustanovljena na pobudo delavcev in takratnih lastnikov Tovarne usnja Šoštanj leta 1925. Vse do leta 1991je delovala pod imenom DELAVSKA GODBA TOVARNE USNJA  ZARJA ŠOŠTANJ. Zaradi stečaja tovarne se je spremenilo ime orkestra v Pihalni orkester Zarja Šoštanj. Orkester je nepogrešljiv na prireditvah v domačem okolju, vse več pa tudi gostuje po Sloveniji in v  Hrvaški, Avstriji…Orkester je ponosen na dosežke iz tekmovanj, saj se ponaša z najvišjimi odličji doma in iz Mednarodnih tekmovanj. Orkester je uvrščen v koncertno težavnostno skupino, kar je najvišji nivo v Sloveniji in dokaz, da je po kvaliteti pa tudi organizaciji med boljšimi orkestri v Sloveniji.

Orkester je posnel svojo zgoščenko, posnel pa je tudi dva videospota. V orkestru zelo dobro skrbijo za podmladek, saj se vsako leto orkestru priključi do 10 mladih, šolanih glasbenikov in glasbenic.

V zadnjih letih v času počitnic v Šoštanju pripravijo enotedenski tabor, kjer se mladi poleg intenzivnih vaj tudi družijo in s  tem krepijo prijateljstvo in pripadnost orkestru.

Vsako leto orkester izvede več samostojnih koncertov in drugih nastopov. Vsakoletni božično novoletni koncert napolni športno dvorano OŠ KDK v Šoštanju. V goste povabijo zveneča glasbena imena vokalne in instrumentalne zasedbe. Na vsakem koncertu pa pripravijo tudi kakšno presenečenje, v zadnjih letih so to filmski vložki, ki jih godbeniki sami posnamejo in tudi sami igralci iz  vrst članstva.

V okviru orkestra zadnja tri leta deluje tudi Oktet Zarja, ki ga sestavljajo sami člani orkestra in popestrijo nastope samostojno in skupaj z orkestrom. V vrstah orkestra pa deluje  tudi nadarjena vokalistka Natalija Potočnik, ki na koncertih prepeva z orkestrom.